af René M. Jacobsen Thursday den 19 July 2001 kl. 14:29 [ Processorer ] Intel har haft prisfald tidligere i år, og det hjalp lidt på salget, men det var stadig dyrt. AMD sænkede dog hurtigt også deres priser, så Intel var atter i samme situation. Ifølge Intels nyeste nyhedsbrev, er RDRAM særdeles godt. De forklarer, at de er enkelt opbygget, men hurtige. Enkelheden gør, at RDRAM bør kommer ned i priser omkring 5% over SD-RAM - spændende. En ting man bør holde sig for øje er, at Pentium 4 er den mest fremtidssikrede processor ligenu. Special instruktionssættene (SSE2 især) kan gøre Pentium 4 overlegen i mange henseender. Dog er det ikke så mange, der køber en computer for først at opgradere om 4-5 år.
Heraf ses et par ting. Intel kommer med nye processorer den 26. august. Det interessante er prisfaldene, der for Pentium 4 1.8GHz's vedkommende er over 50%. Pentium III 1.2T kommer til at ligge over P4 på 1.8 GHz - et vink med en vognstang. Så Intel har bestemt gjort deres bedste, for at gøre P3 Tualatin til en ikke særlig attraktiv løsning. Pentium III skulle eftersigende også stoppe produktion i 3. kvartal dette år. Vi har set at PIII Tualatin er stærk, og ASUS har annonceret et dual bundkort til netop denne processor. Men lad os se, hvad AMD har i ærmet. Alle Pentium 4'erne er af Willamette typen (0,18µm), så ifølge planen, når Intel op på 2.2GHz med denne uddøende race (skifter socket type med den næste generation).
Athlon 1.4GHz ligger sig ind mellem Pentium4 1,6 GHz og Pentium4 1,7 GHz. Samtidig er det også de processorer der slår Athlon Thunderbird i mange applikationer. Duron, som længe har været hurtigere og billigere end Celeron, skal nu få sin sag for. Der er en forskel på $16 ved 950MHz Duron og 950MHz Celeron. AMD har annonceret en 1GHz Duron, men den er blevet forsinket. De Celeron cpu'er, der udkommer den 26. august, vil være baseret på Coppermine kernen (0,18µm), så overclocking er nok ikke det helt vilde.
På det mobile marked har Intel også noget at ville sige. Når de den 30. Juli lancerer Pentium III med hastigheder helt op til 1,13GHz, vil det ikke være uden grund at se på den når man skal have en bærbar. Den vil nemlig være med Tualatin kerne, hvilket vil sige at effektforbruget er mindre end Coppermine kernerne. Celeron Coppermine-T er interessant, da den vil komme med 133MHz FSB (Front Side Bus) og lavere core voltage. Derved vil den nemt kunne konkurrere med den mobile Duron. Celeron LV har endnu lavere core voltage (hvor meget vides ikke), hvilket gør at den vil give batteriet længere levetid. Prisfaldene er ikke så store i den mobile verden, men visse steder er den omkring 25%.
Xeon får prisfald fra 38% til 28%. Det bringer den ned i et område hvor den bliver værd at overveje, hvis man vil have en Pentium 4 med flere processorer. Pentium III serverne bliver noget dyrere, men det er for at få folk til at købe Pentium 4.
Nu er der kommet andre muligheder end Athlon MP, der jo kræver køb af begge processorer på samme tid. Intel's opbygning gør det muligt at terminere den ene processor socket, så der kan man vente med at købe den anden til man har brug for den ekstra ydelse.
Konklusion
Hvis Intel længe har troet, at deres logo var et par hundrede dollars værd, så har de nu indset, at mange mennesker ikke havde samme opfattelse. AMD har til gengæld fået en herlig modstand, og det bliver svært for dem at sænke priserne mere, da de i forvejen tjener meget lidt på hver CPU. Prisfaldene og introduktionen af nye mobile processorer gør den endnu sværere for AMD at følge med Intel. Men lad os nu se, hvad det bringer med sig.
Nu er de sidste prisfald blevet offentlig gjort og igen har Intel været seriøse.
Rune skrev Sunday den 26 August 2001 kl. 20:36: [ svar | nyeste ]
Så er det næsten blevet den 27/8, og Intel har nu officielt bekræftet nye prissænkninger (jvf. skemaet i ovenstående artikel). Prisen på Pentium4 2,0 GHz og 1,9 GHz er dog blevet hhv. 11 og 20% lavere end forventet. Læs mere her:
HardwareTidende er en omfattende guide til optimal afvikling af computerspil på PC. Dette kræver viden om hardware såsom grafikkort, cpu'er, ram og meget mere. Du kan læse mere om konceptet bag HardwareTidende her:
Hardwaretidende bliver kun opdateret, når der sker noget nyt og interessant. Skriv endelig til os, hvis der er noget, vi har overset; nyheder modtages gerne.