Test af forskellige i875P-baserede (Canterwood) bundkort
af Webmaster Tuesday den 20 May 2003 kl. 11:00 [ Bundkort ] Toms Hardware har testet 5 forskellige i875P-bundkort fra Asus, Gigabyte, MSI, Abit og Intel. Vi kigger i denne korte artikel nærmere på, hvilke bundkort, som klarer sig bedst mht. ydelse og kvalitet.
Testen inkluderede følgende hardware:
CPU: P4 3000/200 MHz
RAM: Dual channel PC3200 eller bedre (7 forskellige typer, se originalartiklen)
GRAFIKKORT: Radeon 9700 Pro (Catalyst 3,2)
STYRESYSTEM: WinXP SP1 (DX9.0a)
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilket bundkort, som man vælger. Forskellen på hurtigste (Asus) og langsomste (Abit) er her hele 12%. Asus er her langt foran (= 5%) nærmeste konkurrent. Lad os se, hvordan det går i Unreal Tournament 2003:
Her er diverse forskelle mindre, desværre er UT2003-Flyby-testen dog næppe en velegnet test, da denne test især er grafikkortafhængig. Og med over 220 FPS burde selv Radeon 9700 Pro være beskæftiget i 1024x768x32 i denne test. Dvs. testen burde være foretaget i 640x480 (og Botmatch i stedet for Flyby), og det er teoretisk set en alvorlig fejl, at Toms Hardware har testet i 1024x768x32. Forskellen er her 4% på langsomste og hurtigste bundkort, og Asus napper stadig guldet foran MSI. Vi fortsætter med Comanche 4:
Forskellen på langsomste og hurtigste bundkort er stadig 4%, og Asus vinder atter. Eftersom mange holder af diverse test i 3DMark, kan vi slutte af med disse (selv om sådanne syntetiske test reelt er ganske uinteressante):
Her ses en sejr til MSI; forskellen på hurtigste og langsomste bundkort er dog kun på 2%.
KONKLUSION OG AFSLUTTENDE BEMÆRKNINGER
Ydelsesmæssigt har Asus stort set ingen konkurrence, dog er der andre parametre end ydelse, som kan have betydning, når bundkort vurderes. Dels ankommer diverse bundkort med mange forskellige faciliteter, og Gigabyte samt MSI tilbyder her mere end Asus. Spørgsmålet er dog, hvad den enkelte person har brug for - og dette spørgsmål kan kun den enkelte person besvare (faciliteter, som aldrig benyttes, er per definition overflødige). Vi kan dog vurdere diverse bundkort ud fra kvalitet, specielt støj. Et bundkort skal gerne kunne holde i mange år, hvorfor det er særligt vigtigt, at der ikke anvendes en blæser på i875P-chipsættet, som kan komme til at larme mere og mere, når den påvirkes af støj og slitage. Som sædvanlig vil vi derfor uddele det "røde kort" til bundkort, som anvender blæser - hvorfor vi allerede nu kan sige farvel til Abit, MSI og Gigabyte. Toms Hardware fandt allerede støjproblemer på helt nye i875P-bundkort fra Abit og Gigabyte:
Abit: "The fan looks robust, but we soon learned the error of our ways: after just a few hours of test operation in the Munich THG lab, the fan emitted slight humming noises, indicating a worn bearing."
Gigabyte: "Additional noise is produced by the active Northbridge cooler, which - in contrast to the competition (Abit and MSI) - is not regulated. A temperature-dependent speed control should be included."
Kilde: http://www17.tomshardware.com/motherboard/20030519/index.html
Kun Asus og Intel har leveret fuldstændigt lydløse i875P-bundkort, men eftersom kun Asus tilbyder gode overclockningsmuligheder samt fremragende ydelse, så er det usædvanligt let at kåre vinderen af ovenstående test af 5 forskellige i875P-bundkort:
Asus burde dog med fordel kunne rotere den store køleprofil 45 grader (så der er endnu mere plads til grafikkort, som benytter meget store kølere på bagsiden af grafikkortet), men ellers ser designet som sædvanlig eksemplarisk ud. Vi må dog gå ud fra, at Asus har testet, at der er plads til grafikkort med f.eks. Zalman ZM80A-HP køler (såsom Sapphire Radeon 9700 Pro Ultimate).
Dette ASUS Bundkort og en 3GHz P4 Northwood-C med 2x256MB PC3500 HyperX, et RADEON 9800 Pro på 2 stk RAPTOR 36.7GB 10000rpm SATA Diske, har en af mine venner besluttet sig til at jeg skal installere SRV2K3 på, så snart vi har Diskene, jeg kan kun sige at det bliver noget af en irreterende opgave,,,,,,da jeg helt sikkert kommer til at stå på svage, vaklende AMD ben, i en sø af savl.
Tror ikke at der er noget at pege fingre på, ved sådan et system og for lige at harme alle dem der piver over priser, han spiller slet ikke på PC'en, den skal bare være god, altså 100% frås, *LOL* Det er bare iorden.
ASUS mangler ALT, men det er det bedst byggede og bedst ydende Board i den serie, efter min mening, det taget ud fra hvad jeg har læst mig til, erfaringen der ligger lige om hjørnet vil sikkert bekræfte dette.
På dette Board skulle der også være en stabilisator plade, bagpå hvor CPU'en sidder, så det ikke bliver til "surfboard" når man monterer CPU'en.
Jeg kan nu finde én mere minus ved asus kortet og det er placeringen af batteriet, den er ikke sådan lige til at pille ud hvis man vil resette sin BIOS. Selvfølgelig kan man bruge jumber reset, som ser ud til at være den der på asus bundkortet er placeret tæt ved den grønne runde (lampe?) skråt overfor bundkort chippen.
Men ellers ser den nydelig ud!
Rune skrev Tuesday den 20 May 2003 kl. 12:48: [ svar | nyeste ]
Batteriet, som er placeret i øverste højre hjørne, burde nu være særdeles nemt at tage ud i diverse Full Tower PC-kabinetter, såfremt dette skulle blive nødvendigt. Men det kommer naturligvis helt an på, hvilket kabinet, som man benytter - såfremt man benytter et lille trangt kabinet, hvor batteriet er placeret bag diverse drev og kabler, kan det naturligvis være svært at få fat på batteriet.
Steen skrev Tuesday den 20 May 2003 kl. 13:43: [ svar | nyeste ]
Asus'en skuffer mig...den burde til den pris den har...have både raid0 på ICH5 southbridge, som er sparet væk...og intel's ny gigabit onboard løsning, hvor den omgår pci bussen og går direkte på northbridge...jeg syntes selvom den yder godt er den ALT for dyr for de options der er med. SATA Raid0 på southbridge er da en landvinding i fremmelsen af SATA diskene, men nej ik godt nok for Asus så hellere smide en billig Promise controller på istedet haha...virker som om de ik er store fans af intel i denne sammenhæng...eller også er det gået for stærkt for dem.
The P4C800 Deluxe offers the most complete RAID solution. A Promise SATA controller offers RAID 0, 1 and 10 functions with Max. 2 UltraATA 133 ports and 2 SATA HD ports, enabling users to build a RAID array with any 2, 3 or 4 of the ports. With unique multi-RAID function, RAID 0 and RAID 1 array can co-exist.
The AI Series supports Gigabit LAN by integrating the 3COM 3C940 controller, equipped with a unique net-diagnosing utility-- VCT (Virtual Cable Tester). The controller intelligently detects net connection status up to 100 meters from a remote location and reports the distance of bad cable.
Jeg synes mere at den manglende 4xUSB Bracket er latterligt, da der er hele 8xUSB, men kun de 4 Onboard er tilgængelige, det er for billigt, der har Chaintech og Abit mere at byde på, det med kabler osv. Er så ikke noget jeg går op i, har mine egne.
Steen skrev Tuesday den 20 May 2003 kl. 19:56: [ svar | nyeste ]
svar til : Erik Winther
punkt 1. promise raid controller er ufuldstændig set i forhold til den ny ICH5 raid funktion Intel tilbyder via southbridge. Forskellen, Promisen er begrænset af den gamle forældede pci bus mens den ny southbridge raid sparker røv.
punkt 2. intel ny csa gigabit lan kør direkte på northbridge, modsat den gamle standard som broadcom bruger som også bruger den forældede pci standard, set over en helhed betyder det intels csa løsning kører med fuld båndbredde uden pci bussens begrænsninger.
Syns det er sjovt at "Tom" har haft så dårlige erfaringer med Abit boardet det er ellers blevet rost til skyerne, de steder jeg har læst om det, mon ikke han har fået fat i en "Mandags" udgave af Abit boardet.........
:o)
62.61.140.89.generic-hostname.arrownet.dk skrev Tuesday den 20 May 2003 kl. 14:03: [ svar | nyeste ]
Ifølge www.edbpriser.dk er prisen lige nu 1749,- faktisk ret billigt, i forhold til da det kom ud der kostede det 2300,-
:)
0x3ef387a2.naenxx2.adsl.tele.dk skrev Tuesday den 20 May 2003 kl. 20:12: [ svar | nyeste ]
DEJLIGT med denne artikel da jeg leder efter en test mellem de kort her... havde tænkt på MSI men kan da godt se at der er ingen tvivl om at det skal være ASUS kort.... Og så lige 2.4 Ghz P4 og 1 GB ram og R9700 PRO ... Det bliver sq nice nok :)
Syntes at det er underligt med div test. Et sted jeg så var det Intel der gav Asus bank. Det næste er at hvis man læser test af det samme kort 6 forskellige steder er det ikke samme resultat man når til, selv om de bruger de samme test programmer. Tom´s sabler altid Intel ned. Men de vil nok ikke sponsor ham/dem.
Hurra for Div. test.
Glem det Steen, jeg har fattet det, overså det sidst jeg gloede på denne test, derfor var jeg skråsikker, om forladelse........vil dog alligevel vælge Asus!
Jokke skrev Wednesday den 21 May 2003 kl. 11:12: [ svar | nyeste ]
Et bundkort skal gerne kunne holde i mange år, hvorfor det er særligt vigtigt, at der ikke anvendes en blæser på i875P-chipsættet, som kan komme til at larme mere og mere, når den påvirkes af støj og slitage.
Jeg sidder nu og undrer mig over hvordan en blæser bliver påvirket af støj. Måske nogen kan forklare mig det med mindre der skulle have stået "støv" istedet for "støj".
Ellers en glimragende artikel og en skam man har købt købt en P4 med 533 FSB, men man kan jo ikke få det hele.
Anybody skrev Wednesday den 21 May 2003 kl. 15:25: [ svar | nyeste ]
Den er god. "Et bundkort skal holde i mange år". Ja 1 til 2 år !
Mit Asus 7VA-266 (som også var state of the art dengang jeg købte det) er ca. 18 mdr. gl. og er allerede bund :-) forældet, sammen med min XP 1800. Heldigvis kan jeg opgradere helt op til XP 2200 = en forøgning på hele 256 mhz.
Til al held er blæseren begyndt at pibe, så jeg snart må begynde at se mig om efter et nyt top-bundkort.
Frozen skrev Wednesday den 21 May 2003 kl. 17:01: [ svar | nyeste ]
Hvorfor lige 4 af samme indlæg? Nå, men Toms Hardware skrev jo også at der allerede i den periode de testede boardene begyndte at være problemer med flere summende lyde fra nogle chipset-blæseren... Hvordan er det så ikke om 1-2 år?
Xavi skrev Wednesday den 21 May 2003 kl. 22:20: [ svar | nyeste ]
Hvorfor er det at bundkort med aktiv køling skal sorteres fra med det samme? Det koster trods alt ikke en formue at sætte en passiv i, vel ikke mere end en 75 kr. oder so...
Hvis du vælger at udskifte en køler på f. eks. bundkort eller grafikkort, ryger garantien. Derfor er det langt fra alle der er interesserede i at prøve sig frem med kølerskifte.
Sorry - det var ikke for at provokere - men når jeg sendte på "OK" fik jeg flere forskellige fejlmeddelser hver gang. Og selvom jeg lukkede Explorer ned, og bagefter gik ind på HT kunne jeg ikke se mine indlæg. Men de blev altså sendt alligevel.
Rune skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 16:37: [ svar | nyeste ]
Diverse overfloedige indlag er nu fjernet (grundet aktuel deltagelse i neurologisk konference i Valencia/Spanien kan jeg ikke skrive ae, oe og aa). At jeg i artiklen naevner, at et bundkort gerne skulle kunne holde i mange aar, handler ikke kun om den bruger, som indledningsvist koeber bundkortet, men i lige saa hoej grad de brugere, som du saelger bundkortet videre til senere (medmindre du blot smider et lidt gammelt, men ellers velfungerende, bundkort ud). Eksempelvis kan diverse BX-bundkort aktuelt udgoere basis for fremragende kontorPC'ere osv.
Ved en indbygget skjult process, overclockes cpuen med ca. 7% i perioder under fuld belastning (læs benchmarks) - og set i lyset af det, blegner testresultaterne sammenlignet med de andre bundkort i testen!
Synes det er rimelig latterligt, at MSI tyer til disse midler for at snyde forbrugerne. Ligner vel lidt det NVidia gjorde med deres FX 5800ultra med tilhørende støjproblemer, men her blev der dog ikke lagt skjul på den reelle clockhastighed på gpuen!
Hygge!
Ymer skrev Friday den 23 May 2003 kl. 09:22: [ svar | nyeste ]
Tror ikke der er tale om snyd fra MSI, selvom jeg ikke lige er tilhænger af deres boards. Læs selv MSI's svar på tiltale på samme side:
Konklusionen fra THG er ikke til at tage fejl af: Der er tale om at holde køberne af de to typer motherboards i uvidenhed om overclockingen (+200 mhz på cpuen), der samtidig betyder at garantien på CPU´en fra Intel ikke gælder.
Ydermere har MSI jo opnået en favorabel score i benchmarks hos de fleste testsites..Toms Hardware hoppede dog ikke på limpinden..'
http://www17.tomshardware.com/cpu/20030522/fsb_overclocking-01.html
0xc3f9429f.sdbnxr2.ras.tele.dk skrev Friday den 23 May 2003 kl. 17:37: [ svar | nyeste ]
Jeg er hamrende skeptisk overfor den store køleprofil på chipsettet og især den tætte placering på AGP-slot. F.eks har MSI GeForce FX 5900 tilsyneladende aktiv køling på bagsiden af kortet - d.v.s. at der umuligt kan blive plads til et sådant kort i maskinen: Og hvis aktiv køling på bagsiden af grafikkort nu skal til at være standard, så er det her motherboard simpelthen designmæssigt til grin. Problemet er nøjagtig det samme med ASUS Spingdale Deluxe.
3e6b5b78.aalb.stofanet.dk skrev Saturday den 24 May 2003 kl. 00:30: [ svar | nyeste ]
Jamen der er skam plads til Zalman gfx profilen rigeligt endda
80.197.65.171 skrev Sunday den 25 May 2003 kl. 23:50: [ svar | nyeste ]
Er der plads til et 5900Ultra, jetg har nemlig det Modu og bestiller et 5900Ultra så snart det kommer...?
nogen der kan svare mig på det...?
Rune skrev Friday den 30 May 2003 kl. 22:29: [ svar | nyeste ]
LegitHardware har testet 4 forskellige i875P-bundkort, nemlig fra Abit, Intel, AOpen og DFI, læs mere her:
0x503f64cb.virnxx13.adsl.tele.dk skrev Tuesday den 10 June 2003 kl. 12:13: [ svar | nyeste ]
Hej herinde.
Jeg har netop modtaget mit nye Asus P4C800 Deluxe m. posten i dag. Først troede jeg at Asus havde pakket et forkert bundkort, for hvad ser jeg?
Asus har vendt den passive køleprofil 45* men der står P4C800 trykt på printpladen. De har åbenbart imødekommet ønsket om mere plads til grafikkort m. store passive køleprofiler.
( Og så snorker ex-kammeraten som lovede at hjælpe m. at samle min nye pc, det er første gang jeg selv samler sådant et " monster m. et sandt frådseri af hardware guf " )
Mvh.
Jan W.
PS. Jeg sendte jer gerne et billede men jeg har ikke et digitalkamera.
194.19.179.39 skrev Monday den 16 June 2003 kl. 09:41: [ svar | nyeste ]
Hvad koster sådan en sjover vi snakker om her??
"Asus P4C800 Deluxe"
Rune skrev Monday den 16 June 2003 kl. 10:37: [ svar | nyeste ]
Du kan se priser på Asus P4C800 Deluxe hos mange forskellige forhandlere på disse adresser:
Rune skrev Sunday den 31 August 2003 kl. 12:28: [ svar | nyeste ]
Asus har udgivet en forbedret version af P4C800, som hedder P4C800-E. Hvis enkelte er interesserede i at vide mere om forskelle på P4C800 og P4C800-E, så har Anandtech netop publiceret denne glimrende artikel:
Vil lige tilføje(Har selv ABIT IC7-G): Det er eno´rmt hurtigt til alt andet end spil, BIOS'en er ultrolig god(Gode OC muligheder) og så får man en masse lir med i kassen: runde kabler, ekstra kabler og alt hvad hjertet begærer!
ABIT ville jeg vælge til enhver tid!
Eskil skrev Thursday den 20 November 2003 kl. 11:41: [ svar | nyeste ]
Er der en firewire port på kortet?
Rune skrev Monday den 12 July 2004 kl. 18:43: [ svar | nyeste ]
Ovenstående artikel er nu mere end et år gammel, og Tom's Hardware har netop testet 16 forskellige i875P/i865PE-baserede bundkort. Men alt er dog stort set ved det gamle:
"Our recommendations go to the Biostar, AOpen and Asus boards. The cost-performance ratio and the WLAN of the Biostar make it a very good choice. AOpen combines a wealth of features with the highest component quality, and Asus once again delivers a product that sets the standards, thanks to its excellent features and a perfect score in our memory test."
Det eneste bundkort, som overgik Asus P4C800-serien i ydelse var Gigabyte GA-8KNXP, men eftersom dette Gigabyte-bundkort anvender aktiv blæser og fejlede mht. ram-kompatibilitet, så ville det bundkort naturligvis få "det røde kort" her på sitet. Så Asus P4C800-serien dominerer fortsat, hvorfor der næppe er grund til at give resumé af denne artikel her på sitet - i stedet kan interesserede læse mere her:
HardwareTidende er en omfattende guide til optimal afvikling af computerspil på PC. Dette kræver viden om hardware såsom grafikkort, cpu'er, ram og meget mere. Du kan læse mere om konceptet bag HardwareTidende her:
Hardwaretidende bliver kun opdateret, når der sker noget nyt og interessant. Skriv endelig til os, hvis der er noget, vi har overset; nyheder modtages gerne.