af Webmaster Thursday den 22 May 2003 kl. 17:59 [ Køling ] Hvor meget betyder kølepasta egentlig for cputemperatur? Er det ikke fuldstændigt ligemeget, om der benyttes kølepasta af lav eller høj kvalitet? Det tyske tidsskrift PC Games Hardware har forsøgt at besvare disse spørgsmål ved at teste mange forskellige typer af kølepasta på både en Athlon 700 MHz cpu samt en Athlon XP 2800+ cpu, og vi kigger her nærmere på diverse resultater.
AMD anbefaler, at man blot benytter en pude af varmeledende materiale fremfor kølepasta (såsom på AMDs egne in-a-box-kølere), men som vi senere skal se, så er der temperaturmæssigt meget at vinde ved at benytte kølepasta. Bemærk dog, at garantien per definition bortfalder på alle AMD cpu'er, som anvender kølepasta (ud over Shin Estu G 749 kølepasta), læs mere her:
Så det er naturligvis på eget ansvar at benytte kølepasta. Men lad os derudover se, hvad kølepasta kan medføre. For at illustrere forskellen på at benytte en pude af varmeledende materiale fremfor kølepasta, er en sådanne pude blevet testet også (=Silmore High-End-Pad). En gigantisk køler, nemlig Thermalright SLK800, er blevet anvendt i alle test.
Kobberkøleprofilen Thermalright SLK800 på over 500 gram blev anvendt i alle test
Vi starter med at se nærmere på resultater fra Athlon XP 2800+:
TEST AF KØLEPASTA
Kilde: PC Games Hardware, juni 2003, side 144.
Arctic Silver 3 og PTK-001 vinder her og forårsager, at Athlon XP 2800+ bliver 7 grader koldere (fra 60 grader med Silmore High-End-Pad til 53 grader celcius). Endvidere virker f.eks. Arctic Silver 3 langt bedre end kølepasta fra Zalman (produceret af CSL-Silicones). Lad os se, hvordan det går, når en Athlon 700 MHz testes på tilsvarende måde:
Kilde: PC Games Hardware, juni 2003, side 144.
Her vinder Arctic Silver 3 over PTK-001, og forskellen på at benytte Silmore High-End-Pad og Arctic Silver 3 er hele 8 grader celcius. Endvidere er der relativt store forskelle på at benytte forskellige typer af kølepasta, så det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken kølepasta man vælger. Ovenstående kølepastaer har teoretisk set disse specifikationer mht. varmeledning:
Udfra varmeledende egenskaber er det ikke helt muligt at konkludere, hvilken kølepasta, som klarer sig bedst. Dvs. Arctic Silver 3 har dog bedste egenskaber og klarede sig også bedst, men PTK-001 klare sig eksempelvis langt bedre end forventet (og Sub-Zero langt dårligere end forventet). Og Silmore High-End-Pad klarer sig nu også glimrende ifht. dens ekstremt ringe varmeledende egenskaber.
KONKLUSION
Der kan temperaturmæssigt være meget at vinde ved at benytte god kølepasta frem for pude af varmeledende materiale. Arctic Silver 3 opnåede sammenlagt de bedste resultater, og andre typer af kølepasta medførte op til 6 grader varmere cputemperatur. Personer, som ønsker lavest mulig cputemperatur, og som ikke er bange for potentielt at miste garantien på deres cpu, kan derfor med stor fordel anvende f.eks. Arctic Silver 3.
Søren skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 18:02: [ svar | nyeste ]
Kunne havet været sejt hvis i havde testet det kølepasta der følger med P4 og Amd cpuerne
S-H skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 19:27: [ svar | nyeste ]
Rune.
Hvorfor skulle man miste garantien på cpu'en, hvis man bruger Fx Arctic Silver 3??
:-)
0x503feb83.hrnxx3.adsl-dhcp.tele.dk skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 23:01: [ svar | nyeste ]
AMD har været ude med en advarsel angående Artic Silver pastaen.
Primært fordi den er elektrisk ledende, men læs mere på www.amd.com
Rune skrev Saturday den 24 May 2003 kl. 21:09: [ svar | nyeste ]
Det kan du læse mere om, hvis du følger de henvisninger, som angives i artiklen.
0x50a2f768.unknown.tele.dk skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 20:01: [ svar | nyeste ]
Det er noget med kondensvand, det påståes at alt silver pasta skaber kondensvand derfor rådet er brug alm. eller kobber pasta det skiller ikke ved højere varme.
Jeg har ofte opserveret at Artic Silver III er blevet en smule flydende, når jeg har afmonteret min CPU Køler, det skulle ellers kunne klare 160* men så varm tror jeg ikke min CPU har været.......
S-H skrev Thursday den 22 May 2003 kl. 22:22: [ svar | nyeste ]
Jeg kører med kompressorkøling på min cpu ( 45 minus grader) og jeg bruger arctic silver 3, og har INGEN problemer med kondens.
Ymer skrev Friday den 23 May 2003 kl. 08:41: [ svar | nyeste ]
Hvorfor er Arctic Silver Céramique ikke nævnt?
Køler ligeså godt som Arctic Silver III, hvis ikke bedre, og er desuden ikke ledende. Man har kunne købe det et stykke tid nu.
Så vidt jeg ved arbejder cpu'en bedst ved grader omkring 35-40grader celcius og eftersom min amd Thoroughbred ligger 37-39grader i idle temperatur og 40-41 under max belastning er der ingen grund til at købe AS3 eller andre paste end den der fulgte med.
that's that
Ymer skrev Friday den 23 May 2003 kl. 15:01: [ svar | nyeste ]
MOFOdronning: Det er jo nok fordi at ens cpu bliver varmere når man oc'er. Så skal der jo bedre varmeafledning til for at holde den nede på samme temp., som uden oc'ing.
Logik for burhøns.
Mick skrev Saturday den 24 May 2003 kl. 16:45: [ svar | nyeste ]
Hvis man OC'er kan man også være ligeglad med garantien jo.... ;o)
Lidt af en overlegen kommentar, men skidt det gider jeg ikke at hæfte mig i.
Derimod må man ikke glemme at der er mange som ikke OC'er, men som stadig er interesseret i at holde sin cpu kørende ved så lav en temperatur som muligt. Hvilket var den målgruppe min post var henvendt til.
Så tænk, tast, tænk igen og reply før du skriver sådan en gang overlegen vås!
Hvis man har en P4 så vil det sænke temperaturen hvis man fjerner "heatspreaderen" eller rette den metal isolering der omkring kernen på din cpu. Heatspreaderen er hjælper nemlig ikke din cpu med at komme af med varmen, men tværtimod. Det har jeg diskuteret før herinde, nu mener jeg det er bevist. Når man tænker over det så er det ganske basal fysik.
Frozen skrev Saturday den 24 May 2003 kl. 12:21: [ svar | nyeste ]
Selvom ens CPU ligger på omkring 35-40 grader uden kølepasta, og man ikke ønsker at overclocke, er det da stadig en fordel at bruge en god kølepasta, så man derved kan skrue ned for blæseren (og dermed støjen), og stadig opnå den samme temperatur.
hmm... hvad skal man med kølepasta når man kan få Prometeia. det skulle efter sigende være den mest ultimative serieproducerede køleløsning til pc ever-made. det burde ikke være noget problem at klemme sin cpu ned omkring -40*. lidt sindsygt. se eventuelt hele kit'et her: http://www.studiedata.dk/product.asp?product=1079
det koster 5499 kr.
...så kølepasta.... hehe
Nicolas skrev Friday den 01 August 2003 kl. 11:21: [ svar | nyeste ]
Hvorfor skal man bruge blæseren!? Kan man ikke fjerne den? Hvad er det den lige køler ned? Og kan man ikke, for at minimere støjen mere, sætte nogen lyddæmpende måtter ind? Jeg spørg da jeg gerne vil have sådan et kabinet selv men vil gerne reducere støjen så meget som muligt!! Men det vil vi vel allesammen c",)
Grosen skrev Monday den 26 May 2003 kl. 00:12: [ svar | nyeste ]
Uden kølepasta får du nok ikke noget ud af den kompressorløsning - kondensvand er ikke noget cpu'en er specielt begejstret for...
yakken skrev Monday den 26 May 2003 kl. 09:37: [ svar | nyeste ]
Hvad er det der får folk til at tro at kølepasta er irrelevant når man vandkøler? Tror I at vandet suser rundt om processorkernen :)? Ligemeget hvad, må det optimale scenarie være en god kølepasta, så problemer med varmetransport i hvertfald ikke ligger på selve processorkernen.
-40* er desuden ikke en optimal temperatur for et halvledermateriale som silicium (det som processoren er lavet af). Jo lavere temperatur under 0 grader celcius, des mindre aktive bliver elektronerne (silicium er en isolator ved det absolutte nulpunkt) - derfor vil jeg til enhver tid anbefale en drifttemperatur over 0 - også når den er overclocket :)...
Men det var jo bare den rent fysiske side af sagen...
Stefan skrev Monday den 26 May 2003 kl. 10:48: [ svar | nyeste ]
Prometeia Mach II er en meget støjende køleløsning foruden ikke dyr! Den støjer meget da kølesystemet er drevet af en kompressor, som sigende skulle være en normal køleskabs kompressor? Så denne løsning er kun for fanatiker eller komplet idioter! Uden evnen til at finde en løsning der går lige op med pris, lyd og køleevne...
yakken, det er kobberet (eller hvad leder, der bruges), som begrænser processoren ikke siliciummet (eller hvad halvleder, der bruges).
Du kan jo eventuelt se på realiteterne - en processor kører væsentlig hurtigere med nitrogen køling - i stedet for at bruge din (tilsyneladende) hullede fysikteori.
yakken har ret 0- er den bedste køretemp for processorer da kobbert ikke har noget at sige MHT udregningshastigheden på cpuen altså elektronernes hastighed pr NWHwr3 så 0 er det optimale
Sila skrev Monday den 26 May 2003 kl. 23:11: [ svar | nyeste ]
en anden ting er at både amd og intel er ved at forske i at bruge superleder matrialer i cpuer men det for tiden for dyrt at udvinde i det kvantum man skal bruge i cpuer
sila man kan sige at hvis du tager 2 amd 2500+ og udregner hvem af de 2 der yder mest så ville den der er 0 grader uder mere end den der er -40 eller mere da de er lavet af halvledermatriale
hvis de var af superledermatriale så ville den der er koldest yder mere
håber det hjælper
Resistansen på kobber falder med temperaturen, mens siliciums resistans øges.
Spørgsmålet er, om det er kobberet eller silicummet, der begrænser ydelsen ved normale temperature.
Spørgsmålet kan afgøres ved at se på fakta; det er muligt clocke en cpu højere ved lave temperaturer og derved opnå bedre ydelse, så det er altså kobberet, der begrænser ydelsen og ikke silicummet.
Mick skrev Monday den 02 June 2003 kl. 17:31: [ svar | nyeste ]
Desuden kan man også øge CPU spændingen og ofte opnår endnu mere (selvom man i visse tilfælde kan se det modsatte - fx. underlige nogle XP CPU'er). Så det tyder også på kobberet som den begrænsende faktor (idet kobber jo leder strømmen og sillicium'et blot er "monteringsfladen".
"så ville den der er 0 grader uder mere end den der er -40 eller mere da de er lavet af halvledermatriale" så længe der ikke opstår fejl, afhænger ydelsen udelukkende af clockfrekvsens - temperaturen betyder intet for ydelsen i sig selv (taler selvfølgelig hele tiden om samme cpu).
0x50c70e0b.adsl-fixed.tele.dk skrev Monday den 02 June 2003 kl. 02:43: [ svar | nyeste ]
der bliver nok snakket om rent princip ikke faktuelt da silicium er under bedst molykær tæthed ved nul kristian ikke i praktis
Rune skrev Monday den 02 June 2003 kl. 15:11: [ svar | nyeste ]
The Tech Zone har testet OCZ Ultra 2 kølepasta mod Arctic Silver 3, og OCZ Ultra 2 vandt - læs det hele her:
Stefan fatter ingenting..... Prometeia Mach II larmer 32db hvilket er det samme en standard CPU cooler. Stefan unders'g tingene foer du udtaler dig om noget, du ikke ved en skid om...
yakken skrev Friday den 06 June 2003 kl. 20:52: [ svar | nyeste ]
Kristian: Min fysikteori fejler skam intet. Ser du på den MOSFET der benyttes i f.eks. processorer, så dannes selve inversionslaget i en n-dopet (for en n-well transistor) silicium. Dvs. strømmen skal løbe i silicium mellem source og drain og selve inversionen ved gaten foregår langsommere ved lavere temperaturer.
Din teori mht. til transistorer og halvledere fejler intet, men du kan ikke overføre den direkte til processorer i praksis.
Du kan jo bare se på virkeligheden? Hvordan forklarer du, at processorer kan overclockes mere ved lave temperaturer? Hvorfor er den bedste overclockning af en pentium 4 foretaget med flydende nitrogen?
Rune skrev Saturday den 07 June 2003 kl. 00:25: [ svar | nyeste ]
Jeg må lige indskyde, at ovenstående artikel handler om kølepasta. Dvs. kommentarer, som ikke direkte omhandler kølepasta, bedes skrevet i vores forum og ikke her, hvor relativt irrelevante kommentarer kan risikere slette-døden.
vi må lige huske at det ikke er kølepastaens flade der er vigtig men derimod Spændingen der gives til cpuen.. det er vigtigere af der er lav volt til cpuen.
Spændingen er konstant og ved at sænke modstanden (køle) stiger strømstyrken (I=U/R) og signalet bliver bedre (=bedre overclocknign).
0x50a1ada0.unknown.tele.dk skrev Sunday den 03 August 2003 kl. 15:09: [ svar | nyeste ]
Har lige brugt Ceramique fra Arctic og det var legende let at arbejde med.
Brugte det bla på CPU og Northbridge.
Rune skrev Monday den 04 August 2003 kl. 23:06: [ svar | nyeste ]
En af vore læsere ved navn "Kowalski" har sendt en henvisning til en norsk artikel om anvendelse og fremtidsperspektiver mht. kølepasta, som kan læses her:
HardwareTidende er en omfattende guide til optimal afvikling af computerspil på PC. Dette kræver viden om hardware såsom grafikkort, cpu'er, ram og meget mere. Du kan læse mere om konceptet bag HardwareTidende her:
Hardwaretidende bliver kun opdateret, når der sker noget nyt og interessant. Skriv endelig til os, hvis der er noget, vi har overset; nyheder modtages gerne.