af Webmaster Monday den 25 August 2003 kl. 20:18 [ Bundkort ] VR-Zone har testet 9 forskellige bundkort med VIA KT600 chipsæt. Dvs. bundkort fra producenterne Abit, Asus, Azzo, Epox, FIC, Gigabyte, MSI, Soltek og Soyo. Interessant nok lykkedes det for enkelte bundkort at vinde over nForce2 fra Epox, men generelt var der dog også en del problemer og mangler ved diverse KT600-bundkort.
Disse mangler har først og fremmest at gøre med design. Flere bundkort anvender ikke en fuldstændig lydløs passivkøler på chipsættets north-bridge, mens andre bundkort ikke tilbyder huller til montering af high-end køler. Som sædvanlig vil vi ekskludere alle bundkort, som anvender aktiv blæser og som ikke understøtter high-end kølere. Dette medfører dog en række komplikationer, som vi vil vende tilbage til senere. Lad os starte med at se på, hvilke KT600-bundkort, der ikke understøtter særligt tunge high-end kølere via 4 skruehuller ved siden af cpu-soklen:
NUL HULLER (hvilket ikke er positivt i denne sammenhæng)
Azza
Epox
FIC
Gigabyte
MSI
Soltek
Og lad os dernæst se på, hvilke bundkort, som anvender potentielt støjende blæser:
POTENTIELT LARMENDE BLÆSER
Abit
MSI
Soyo
Det eneste bundkort, som tilbød lydløs passivkøler samt huller til high-end køler, var fra Asus. Umiddelbart kunne dette læses som om nærværende artikel er endnu en kamoufleret Asus-reklame, men nej. Forklaringen følger af nedenstående testresultater; men først et kig på, hvilken hardware, som blev anvendt mht. diverse testresultater:
CPU: Athlon XP 3200+
GRAFIKKORT: Hercules Radeon 9800 Pro 128Mb (Catalyst 3,6)
RAM: 2 x 256Mb PC3500 på nForce2 (anvendt som PC3200); 1 X 512 Mb PC3500 på KT600 (anvendt som PC3200)
STYRESYSTEM: WinXP Pro SP1 + DX9,0b
Der er desværre relativt få testresultater, men da grafikkort + grafikkortdrivere ikke varieres, kan vi her godt bruge syntetiske test som 3DMark 2001 SE og 3DMark03:
Forskellen på langsomste og hurtigste KT600-bundkort er her 6%. Asus og Epox bider i støvet, mens KT600 fra Soyo, Soltek og MSI er jævnbyrdige med nForce2 fra Epox - hvilket er en stor bedrift. Resultaterne i 1024x768 virker dog en anelse mystiske og tyder på, at 1) KT600 enten kan være særligt hurtige, 2) at (Epox) Nforce2 Ultra 400 kan have problemer, eller 3) at der er relativt stor målevariation i UT2003:
Med Radeon 9800 Pro burde UT2003 Botmatch være grafikkort-uafhængig også i 1024x768, hvilket ovenstående resultater indikerer. Bundkort fra MSI, Azza, Epox og Gigabyte er ligefrem blevet en smule hurtigere (hvilket dog sandsynligvis illustrerer testvariation), mens nForce2 har tabt 2 billeder i sekundet (reduktion af ydelse med 3%). Fordi VR-Zone har "snydt" med den grafiske afbildning af måleresultaterne (dvs. måleresultater starter ikke ved 0, hvorfor selv små forskelle virker meget store). Alt i alt er det dog næppe sandsynligt, at ovenstående resultater kan bruges til ret meget, da der sandsynligvis blot er tale om målevariation, som yderligere er forstærket af, at der kun er målt hel-tal (så 76,6 FPS vil give 77 FPS, mens 74,4 FPS vil give 74 FPS - så en forskel på 3 FPS kan dække over en reel forskel på 2,2 FPS). Asus medfører dog stadig meget ringe ydelse, og er her 7% bagefter MSI - dog er usikkerheden mindst 1 FPS). Vi fortsætter med 3DMark 2001, som medfører ganske interessante resultater:
Her vinder Soyo skarpt forfulgt af MSI og Epox. Atter leverer Asus elendigt resultat (mere end 1000 point efter Soyo). Soyo er her hele 7% hurtigere end Asus. I 3DMark03 medfører MSI relativt mystiske resultater:
Nforce2 vinder her over alle andre bundkort end MSI. Asus er stadig det mest langsomme bundkort, og MSI fører med 5% over Asus. Resultaterne fra MSI kan dog tyde på, at dette bundkort anvender automatisk/dynamisk overclockning, men VR-Zone kunne hverken bekræfte eller afkræfte dette: "It [MSI KT600, red] also has the ability to dynamically overclock your CPU but information on this dynamic overclocking is not clear and it is not known whether it is enabled by default on this board or not".
Kilde: http://www.vr-zone.com/reviews/VIA/KT600/
KONKLUSION OG AFSLUTTENDE BEMÆRKNINGER
Normalt ville denne type af artikler være nem at skrive, især da kun Asus leverer huller til high-end køler og passivkøler. Men desværre leverer Asus en så ringe og uacceptabel ydelse, er det ikke ville være retfærdigt at anbefale dette bundkort. I stedet vinder MSI mht. ydelse, muligvis grundet dynamisk overclockning, men dette bundkort taber stort grundet aktiv blæser og manglende skruehuller til high-end køler. Soyo indtager 2. pladsen mht. ydelse, men anvender desværre aktiv blæser, selv om dette bundkort dog har huller til high-end køler. Det er derfor fristende at skrive, at der kun er tabere i ovenstående test og ingen vinder. Faktisk vil vi derfor anbefale, at man indtil videre holder sig helt fra KT600 (medmindre Asus via ny bios kan udrette ydelsesmæssige mirakler - eller anden producent kan levere høj ydelse, nul blæser og 4 fine skruehuller omkring cpusoklen) og derfor vælger bundkort, som har glimrende design og fremragende ydelse. Hvilke bundkort, som der er tale om, kan du læse mere om her:
Du får det til at lyde som om det ville være meget dyrere, det er ikke tilfældet og jeg ser mistænksomt at VIA ikke kan levere varen, sidste godt fra dem var vel KT333 Chippen, skulle jeg anbefale AMD Bundkort, blev det uden tvivl nForce2 baseret, huller eller ej!
Anders skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 00:15: [ svar | nyeste ]
Synes ikke man kan undlade at anbefale et kort bare fordi det benytter aktiv køling på nordbroen. Ikke alle er lige sarte overfor lidt støj, og desuden har mange af os entusiaster alligevel tænkt sig at skifte skidtet ud med et vandkølehoved. Alternativt kan man ret let skifte den aktive køler med en større passiv køler.
At de "glemmer" er at lave huller rundt om soklen er dog en helt andet sag! Det skal de ikke bryde sig om...
søren h skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 09:13: [ svar | nyeste ]
Jeg vil da helt klart have bedre ydelse end et passiv køleprofil. Det er da fløjtende ligegyldigt om et bundkort har passiv eller aktiv køling. Hvis du ikke bryder dig om aktiv køling, kan du jo bare erhverve dig en Zalman køleprofil til sølle 80-90kr. Du kan da ikke kalde et bundkort for en taber hvis det har max ydelse, men aktiv køleprofil. Det er jo kun en lille petitesse. Manglende huller omkring cpu soklen er dog en anden sag...
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 11:39: [ svar | nyeste ]
At et bundkort med blæser skulle yde/overclockes bedre end bundkort uden blæser skulle man umiddelbart tro, men forsøg har vist, at dette er en ukorrekt antagelse. Først og fremmest kunne Asus KT600 med passivkøler overclockes langt mere end øvrige KT600-bundkort, som anvendte blæser. Dvs. blæser øgede IKKE overclockningspotentialet, snarere tværtimod (læs originalartiklen hos VR-Zone). Anandtech har tidligere vist præcis det samme på i865PE-bundkort, og jeg citerer nedenstående en tidligere artikel her på sitet:
"Det bundkort, som kunne overclockes mest var Asus P4P800 (i865PE), og dette bundkort benytter passivkøler, som aldrig kommer til at larme grundet støv og slitage. Epox klarede dog "kun" 273 MHz, men var med passivkøler stadig bedre end Gigabyte, selvom Gigabyte benyttede aktiv blæser. Så der er simpelthen intet argument for at finde sig i utålelige blæsere - det eneste, som man kan være sikker på med aktiv blæser på bundkortet, er forøgelse af støjniveau."(min fremhævning, red.)
Kilde: http://www.hardwaretidende.dk/hard/artikel/03/06/14/4755670
Her på sitet har vi valgt at fokusere på højeste kvalitetsniveau, og vil ikke finde os i unødvendig larm fra blæsere. Blæsere på bundkortet kan ikke udskiftes med passivkøler, fordi du derved mister al garanti på bundkortet. Personer, som holder af larm, eller som er ligeglade med bundkort-garantien, kan naturligvis vælge at lægge vægt på andre selektions-kriterier.
Garantien ryger stadig vis du selv udskifter nordbrokøleren... Og huller skal der sku være.... ellers kan man ikke sætte sin vandkøling på!!!
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 11:33: [ svar | nyeste ]
Præcis :-)
Mick skrev Wednesday den 27 August 2003 kl. 01:13: [ svar | nyeste ]
Sludder ;o) - jeg har skam H2O-køling _socket_montage_. Og det både virker og sidder forsvarligt fast - trods det er et A7N8X bundkort med huller btw....
Desuden kan man få en udmærket luftkøler (Glaciertech Silent BReeze) som både køler suverænt og ikke skal bruge hullerne.
Jeg mener til gengæld at man kan diske bundkort med cooler idet garantien ryger hvis man udskifter den med en passiv. Ellers korrekt at man blot kan sætte en køleprofil på.
Garati, min bare, man kan sku da montere den originale igen, med mindre man har brugt vinkelsliber, mit vandkølesæt, sidder også uden huller, uanset P4 eller Ahtlon,,,,Dog ville kraftige og tunge kølere have godt af hullerne, men er det ikke snart feset ind hos alle at det er kravet på denne side, åbenbart ikke.
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 12:02: [ svar | nyeste ]
Tjoe, jeg monterede tidligere selv passiv køleprofil på et bundkort med blæser med en så fremragende varmeledende lim, at den passive køleprofil var umulig at få af (uden risiko for at ødeløgge bundkortet), da bundkortet senere ved et uheld blev defekt. Hvis man kan finde en passiv profil, der passer med blæserens skruehuller og anvendes tilsvarende kølepasta (ofte hvid silikonepasta), så kan man vel narre ens forhandler, hvis garantireperation bliver nødvendig. Dog er diverse bundkort-artikler her på sitet aktuelt formuleret på en sådan måde, at almindelige mennesker, som ikke nødvendigvis har lyst til selv at modificere deres bundkort, hurtigt kan udvælge sig et fremragende bundkort, som er lige til at anvende.
Asger skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 13:29: [ svar | nyeste ]
Jeg har et MSI nForce2 uden huller med en GlacialTech Igloo-køler. Den vejer ingenting og er meget støjsvag og klarer fint en overklokket TBred 1700 til 2600. Så efter min mening er det da ret individuelt hvor vigtigt det er med huller.
søren h skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 16:26: [ svar | nyeste ]
Rune, læs lige mit indlæg igen; jeg snakker ikke om OC, men ydelse generelt. Det kan godt være, at Asus kortet clocker bedre end andre bundkort med passiv køling, men hvad hjælper det når ydelsen er så elendig? Se da lige på den ringe ydelse! Det er jo helt uacceptabelt!
Lad os antage at du lige har erhveret dig i dette Asus bundkort. Du finder ud af at ydelsen er betydelig ringere i forhold til de andre kort i samme klasse (KT600), og smutter straks til din lokale forhandler hvor du har købt kortet. Forhandleren er så flink, at han tilbyder dig modellen fra Soyo, hvilket har meget bedre ydelse, men du takker nej og beholder dit Asus fordi Soyo har aktiv køler på nordbroen...Er det ikke lidt lamt? Du siger, HT's motto er at I satser på kvalitet. Abit's nyeste skud på stammen (nForce2) holder 100% i forhold til pris/ydelse og kvalitet! Det har aktiv køling på, men det gør altså ikke bundkortet dårligere end andre nForce2 løsninger, som samtidig må bide i græsset da Abit's nForce2 kort fejer al konkurrence af banen mht. ydelse, OC og features!
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 17:00: [ svar | nyeste ]
Jeg tror bestemt ikke, at køling på North-bridge har noget som helst at gøre med ydelse. Som du kan se her, så yder Asus i865PE aldeles fremragende med passivkøling (det samme gælder diverse andre Asus bundkort, stort set pånær KT600, med passivkøling):
Så det vil udelukkende være usikre gisninger, at A (aktiv blæser) medfører B (god ydelse) - personligt satser jeg mine penge på, at Asus er langsomt udelukkende grundet uheldig bios. I øvrigt; Soltek, Gigabyte og Epox benytter alle passivkøling og er i flere test med helt i front mht. ydelse, hvilket burde falsificere din teori. Et bundkort med aktiv blæser og uden huller til high-end køler vil her på sitet per definition blive vurderet som værende af dårlig kvalitet/design (dvs. bundkort, som vi ikke vil anbefale andre at købe - og som vi ikke selv ville købe). At vi advarer mod aktive blæsere på bundkort, er ikke for at genere enkelte bundkortproducenter, men fordi flere i min omgangskreds og jeg selv har erfaringer med bundkort, hvor den aktive blæser kom til at larme betragteligt efter 6 - 12 måneder, og præcis derfor ser jeg ingen grund til at acceptere blæsere på bundkort, så længe der er alternativer.
søren h skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 18:53: [ svar | nyeste ]
Jamen for søren da også. Skal jeg skære det ud i pap? Jeg siger IKKE, at aktiv køling har noget med ydelse at gøre! Jeg siger, at du vælger at fokusere mere på om et bundkort har passiv eller aktiv køling istedet for selve ydelsen, hvilket nok er mest vigitgt. Aktiv køling eller ej, Soyo og MSI vinder denne test, og de har tilfældigvis begge aktiv køling. Når jeg betaler penge for et bundkort, er første prioritet ydelse. Jeg betaler ikke 1000-1500kr. for et bundkort udelukkende pga. af passiv køling, det er jo for dumt og dyrt...eller så har man bare for mange penge
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 19:34: [ svar | nyeste ]
Så kan jeg jo omvendt forsøge endnu engang at tydeliggøre, at her på sitet er få procent ekstra ydelse komplet irrelevant, såfremt design ikke er i orden. Og især MSI taber derfor stort, hvilket burde fremgå ganske tydeligt af konklusionen i ovenstående artikel. Så jo, mht. bundkort, så er design vigtigere end få procent ekstra ydelse - medmindre ydelse er specielt ringe, som hos Asus KT600.
ALI skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 17:00: [ svar | nyeste ]
hehe, jeg troede det var mig der havde misforstået noget da rune begyndte at snakke OC... synes ikke lige det havde noget at gøre med anders' og sørens' indlæg.
min spand larmer rigeligt så jeg vil ikke tro at endnu en lille køler vil gøre nogen skade.
Rune, jeg synes du gør de små problemer større end de er. Jeg har derfor et simpelt spørgsmål til dig; Har du nogensinde testet et EpoX bundkort eller været i besiddelse af et? Evt. et nForce2? Hvis ja, hvad synes du så om dets design?
Rune skrev Tuesday den 26 August 2003 kl. 20:24: [ svar | nyeste ]
Jeg står for indkøb og installation af en del hardware på min aktuelle arbejdsplads, men jeg har ikke mulighed for at teste alle bundkort på markedet, hvilket også er komplet irrelvant (Epox KT266A & KT333 har jeg dog tidligere vurderet, Soltek & Asus nForce2, hvor blæseren på Soltek nForce2 dog ikke larmede meget - men dette er atter irrelevant, da mange blæsere ikke larmer meget de første 6 - 12 måneder). Du kan læse mere om diverse nForce2-bundkort i denne artikel:
Fordi ydelse ofte varierer ganske lidt på diverse bundkort betyder dette, at design betyder mere end ydelse. Vi går efter at selektere en favorit, hvorfor vi har opsat bestemt kriterier, som diverse læsere kan være enige eller uenige i (og aktiv blæser samt manglende huller til high-end blæser er bestemt i mine øjne et stort problem, mens få procent ekstra ydelse fra eller til er et mindre problem).
Nej, det er ikke irrelevant, fordi det vil forekomme mig underligt og suspekt hvis du synes, at Epox' nForce2 havde et godt design da DIMM soklerne, placering af IDE porte og ikke mindst ATX stikket er = "godt design". Disse layout-mæssige forholde er da betydelig vigtigere end aktiv køling...Med andre ord; Du er åbenbart ligeglad med, at dit bundkorts layout ligner Tjernobyl - sålænge der er passiv køling er alting godt.
***det vil forekomme mig underligt og suspekt hvis du synes, at Epox' nForce2 havde et godt design da DIMM soklerne, placering af IDE porte og ikke mindst ATX stikket er = "godt design"."***
Ovenstående sætning kan godt misforståes. Det jeg mente var bare, at Epox' nForce2 kort har mange layout-mæssige små-fejl, og det ville være mere relevant at lægge vægt på disse ting istedet for at fokusere på om kortet har passiv køling eller ej.
Rune skrev Wednesday den 27 August 2003 kl. 08:58: [ svar | nyeste ]
Det lyder nu ikke til, at vi er helt uenige. Som du kan læse, så kritiserer jeg netop i vores nForce2-artikel flere bundkort for dårligt design mht. rambanker mm:
"AOpen AK79D-400Max; køleprofil på south-bridge, rambanker samt stik til harddiske sidder tæt på AGP-port... Shuttle Spacewalker AN35N-Ultra; rambanker sidder tæt ved AGP-port, ellers glimrende design... Asus A7N8X 2.0 Deluxe; eksemplarisk design - der er langt til rambankerne og frit under AGP-porten"
Kilde: http://www.hardwaretidende.dk/hard/artikel/03/07/21/3782415
Og havde vi set nærmere på Asus KT600, så havde jeg skam også kritiseret placering af rambanker, hvilket jeg i øvrigt har gjort i tidligere kommentar: "Havde vi bragt resultater fra artiklen, så havde MSI (bedste design og ydelse, dog minus huller til high-end køler) vundet sammen med Asus KT600 (huller til high-end køler, dårligt design da rambanker er meget tæt på AGP-port)."
Kilde: http://www.hardwaretidende.dk/hard/artikel/03/07/14/5507652
Derudover tror jeg, at du forveksler Epox nForce2 med Epox i865PE, når du skriver, at "det vil forekomme mig underligt og suspekt hvis du synes, at Epox' nForce2 havde et godt design da DIMM soklerne, placering af IDE porte og ikke mindst ATX stikket er = "godt design"". Faktisk skriver jeg netop vedr. Epox i865PE:
"Asus har gjort plads til meget store grafikkortkølere ved at forøge pladsen mellem AGP-porten og første PCI-slot (sammenlign med Epox). Endvidere har Epox placeret diverse stik til harddiskkabler foran AGP-porten, hvilket kan være problematisk ved anvendelse af meget lange grafikkort med store (passiv-)kølere."
Kilde: http://www.hardwaretidende.dk/hard/artikel/03/06/14/4755670
I hvilken artikel anbefaler jeg Epox nForce2 uden at tage hensyn til design? I en gammel nForce2-artikel artikel beskrives også Epox nForce2, men jeg mener da stadig, at vi kritiseret design hos Epox nForce2:
"Ifølge Anandtech var Epox bedst (grundet fremragende overclockningsmuligheder), mens 2. pladsen gik til Asus. Dette kan man dog være mere eller mindre enig i. Epox har nemlig bl.a. placeret en stor passiv køleprofil tæt ved AGP-porten, og Leadtek har også placeret en del større bundkortkomponenter i områder omkring AGP-porten (se diverse bundkort hos Anandtech). Dette kan være problematisk, hvis bundkortet måske senere skal anvendes med meget store (GeForce FX) grafikkort, der både er meget lange, og som fylder meget i dybden (dvs. tager pladsen fra PCI-Slot1 også; Epox har iøvrigt tidligere været ramt af sådanne problemer med visse grafikkort). Så udfra disse kriterier, virker MSI eller Asus umiddelbart som bedste og mest sikre valg af nForce2-bundkort (især MSI har udført et eksemplarisk arbejde mht. at holde pladsen omkring AGP-porten fri - desværre betyder dette dog, at udtag til harddiske sidder ret langt nede. Asus har placeret disse udtag højere oppe, og selv om der kun ville være få millimeter fra disse udtag til et "full size" (Voodoo5 6000 :-) grafikkort, så burde dette ikke være et problem, da AGP-grafikkort hidtil har været fri for komponenter på yderste del af grafikkortenes bagsider (her er blot ren PCB) - og intet tyder på, at dette vil ændre sig med f.eks. GeForce FX 5800 Ultra)."
Kilde: http://www.hardwaretidende.dk/hard/artikel/02/12/05/1052077
Så jeg mener bestemt, at vi kritisere design udover blot køling og huller til high-end kølere - vi vil bestemt gerne have, at der kun anbefales bundkort, som er 112% i orden (jf. aktuel Toyota-reklame :-) Dvs. specielt mht. køling bør et bundkort være støjfrit i hele bundkortets levetid - og kan enkelte producenter garantere, at deres blæsere ikke vil larme over 20 dBA i mindst 5 år, så tager vi gerne anbefaling af et sådanne bundkort op til overvejelse (derudover skal bundkortet naturligvis også leve op til andre designkrav, jf. ovenstående citater).
Og så er det Grønt og Grimt, det er ligsom det er med ASUS, nogle vil aller helst KUN ha ASUS andre EPoX, men sjældent er der folk der er vilde med begge mærker, det har i sidste ende, for dem, slet ikke noget med Design at gøre, kun med ærgelser og dårlig erfaring.
Det er så komplet ligegyldigt at de fleste vælger EPoX til OC med LN2 osv. Og har gode resultater dermed, generelt er det en kamp at få EPoX til at fremstå som et superfedt produkt, ASUS bliver blindt anerkendt af de fleste herhjemme som værende det, har flere meningsmålinger vist.
Noget helt andet, det første Apogee fra Chaintech jeg havde kløerne i, var der i div. Forum, klart beskrevet at NB Køleren skulle afmonteres og efterbedres med pasta, da den sad løst, bla. I forum hvor Chaintech også læser, det pev de ikke over, hvad aktive kølere angår, ser man ofte ved test's at selv dyre Board, har irreteret testeren samme dag med støjende og rallende blæser, så det er ikke urelevant at man i disse listeføders tid, ikke absolut vil slås med en sådan sprallebasse.
På mit MSI FIS2R Neo, drosler overvågnings programmet selv Blæseren, så den ikke høres, det er ganske iorden, derfor må den godt være der, men køleprofilet er så koldt, at jeg tror den er overflødig, dog bliver den siddende, bare for Disco lysets effekt om at gøre, hehe
På enkelte Bundkort har jeg lagt mærke til at Southbridgen også bliver meget varm, måske kommer der snart blæser på den, spændende, Dual Channel, Dual CPU, Dual Lan og Dual Fan, så bliver der noget at larme om..
Rune skrev Wednesday den 27 August 2003 kl. 09:22: [ svar | nyeste ]
Bemærk i øvrigt, at MSI KT600 hos Legion Hardware benyttede passiv køleprofil, mens den var aktiv hos VR-Zone:
Men uanset aktiv køler eller ej, så mangler MSI KT600 huller til high-end køler, da MIST Silet Twin eller Glacialtech Igloo Silent Breeze 462 desværre ikke er velegnede til f.eks. Athlon XP 3200+. Grunden til, at vi anbefaler nForce2 i ovenstående artikel er dog også, at nForce2 vinder i flere testprogrammer - her er videregående sammenligninger:
Jeg har Erhvervet mig ASUS A7V600 bundkortet, MEN den vil simpelthen ikke tænde for skærmen! Kan nogle hjælpe mig???
Rune skrev Saturday den 30 August 2003 kl. 00:12: [ svar | nyeste ]
Check at cpu, især ramblokke og diverse kabler er korrekt monteret (lyser den grønne lampe på bundkortet?). Hvis din PC siger "bip", når den starter, hvor mange gange "bipper" den så? (disse bip kan indeholde besked om fejl - Asus har dog også "Post Reporter", hvilket dog kun virker, hvis du anvender on-board lyd). Læs evt. din bundkortmanual grundigt igennem for potentielle fejlkilder.
Du har lige reddet dagen om ikke året! Det var CPU som åbenbart ikke sad ordentlig! Tusind tak... jeg kan slet ikke takke dig nok! For øvrigt.. HardWareTidende er det Sejeste, Fedeste og OverKodyle sted på Nettet! Keep Up the good work!
mandak skrev Wednesday den 03 September 2003 kl. 00:13: [ svar | nyeste ]
Hmm.. Anandtech er ikke helt enig med denne test.
Soltek KT600-R :
"Final Words
The Soltek KT600-R is a value-priced KT600 board whose feature set is average among the KT600 boards. Most of the adjustment options that enthusiasts like to see are available on the KT600-R, except the ability to fully tweak memory timings. Because of this omission, we expected poorer than average performance.
Imagine our surprise when the Soltek KT600 benchmarked as the top performing KT600 we have tested! The Soltek was the top KT600 in every gaming benchmark. In almost every other benchmark run in this review, the Soltek is first or second among the KT600 boards. While the nForce2 is still the better performer, the difference between the best nForce2 Ultra 400 boards and the Soltek KT600-R is often very small.
Frankly, we are seeing much greater variation in the performance of VIA KT600 boards than we have seen with the nForce2 Ultra 400. Perhaps it is because the chipset is new, or maybe it is because it was relegated to the bargain bin by manufacturers before it was even launched. The top performing KT600 boards, like this Soltek KT600-R, give us hope that, with maturity, the KT600 can compete better with the nForce2 Ultra 400."
Og til Erik Winther, angående VIA KT600 dette citat fra Anandtech "It is probably the best VIA chipset to date"
man...
0x503e12f4.esnxx2.adsl.tele.dk skrev Sunday den 07 September 2003 kl. 10:12: [ svar | nyeste ]
Men kt600 er dyere end nforce2 boards så hvorfor overhovedet bekymre sig om kt600?
Rune skrev Monday den 08 September 2003 kl. 12:24: [ svar | nyeste ]
Tom's Hardware har testet 6 forskellige KT600-bundkort. Epox vandt mht. ydelse tæt forfulgt af Soyo. Asus var desværre ikke repræsenteret. Læs mere her:
Rune skrev Thursday den 11 September 2003 kl. 18:23: [ svar | nyeste ]
Asus KT600 får også hårde ord med på vejen hos XBitLabs:
"Frankly speaking, I can’t call this solution good. The mainboard is slower than the reference board from VIA and is practically devoid of any overclocking potential (at bus frequencies above 200MHz)."
Ikke noget ondt om din test, den er for så vidt fin og helt i orden..
Men...at du ligefrem vil udelukke forskellige bundkort fordi nogle ikke har lavet huller til "high end" kølere så´som Swiftech mfl. eller har aktiv blæser på nordbroen...ja undskyld jeg siger det ligeud...sikke noget vrøvl !
Det er jo ikke alle der overclocker,mig selv inclusive...og derfor ikke har brug for en CPU køler til 1000 kr. eller i det nabolag..En TT Sielent Boost til 289 kr. opfylder til fulde mit behov...og jeg har endnu ikke knækket en CPU i de 8 år jeg har lavet mine egne computere.
Jeg er enig med dig i, at den aktive nordbro-køler på div. bundkort..herunder MSI som jeg selv helst køber..er noget fis og efter min bedste overbevisning kun er sat der som blikfang, og ja..det er en mulig støjkilde...men ligefrem udelukke et bundkort med en så´dant, virker på mig lige lovlig tyndbenet.
Jeg har som sagt ikke behov for at overclocke..andre har den lyst(behov)..helt ok. De kan så vælge de bundkort der har de famøse huller..Salgskurverne bestemmer hvor mange der er at vælge imellem !
Aktive nordbro-kølere generer mig...men ikke støjmæssigt!(jeg er dog ikke døv)
Fordi du udelukker div. bundkort med de førnævnte mangler fra dine iøvrigt gode tests, tror jeg ikke får bundkort-fabrikanterne til at ændre på deres produkter...Der er mere end nok der vil at teste deres "isenkram".
Som jeg ser det, giver det kun dig et noget mindre udvalg af bundkort at teste..og dermed også at skrive om..og til andre at læse for at danne sig et indtryk af marked og udvalg.
Hvorvidt testene så har relevant interesse, kan den enkelte jo selv bedømme....
Med Absolut Venlig Hilsen
Allan Nørgaard, Nørresundby:-)
Rune skrev Friday den 12 September 2003 kl. 14:52: [ svar | nyeste ]
Jeg kan naturligvis godt forstå dit synspunkt, som mange sikker deler. Personer, som er inde i PC Hardware, kan selv foretage deres bedømmelser og behøver formodentlig slet ikke læse, hvad jeg skriver. Mit formål er udelukkende at sikre, at personer, som intet ved om PC (eller som ved meget lidt), ikke kommer til at købe et bundkort, som de af den ene eller anden grund senere ikke bliver glade for. Derfor har jeg lagt stor vægt på, at et bundkort skal kunne virke med selv de hurtigste AMD-cpu'er uden at udvikle megen varme (kræver high-end køler), og at et bundkort aldrig må være eller blive årsag til larm (som du kan se i vores aktuelle afstemning, går mange af vore læsere op i dette).
Al´respekt for din holdning du her gír udtryk for...
Men at udelukke forskellige fabrikater, gør jo ikke ligefrem valget for de "ikke indvigede" lettere.
Det må jo alt andet lige, være bedre at teste..og herefter på baggrund af de ubarmhjertige fakta (støj-db & varmegrader i dette tilfælde) evt. at råde læserne...med det behov den enkelte har nu....eller senere måtte få.
MSI..som både mangler hullerne og som har aktiv nordbro-køler..har da om nogen vist sig hidtil at være et aldeles stabilt fabrikat.(andre mærker kan også)
Netop stabiliteten er for mig det altafgørende...uden den kan alt andet jo være stort set ligegyldigt...så kan jeg godt leve med lidt støj fra nordbroen, og når jeg nu alligevel ikke skal overclocke.
Det ser der nu heller ikke ud til at være grund til..ud fra resultatet af din test.
Jeg skal snart købe en computer om vil gerne vise hvad i mener om dette bundkort ?
Bundkort MS-6734 VIA KM400
Per skrev Monday den 22 September 2003 kl. 17:41: [ svar | nyeste ]
Hej Rune
Din artikel er enøjet og uprofessionel.
Du kan hverken lide chipsetkølere eller VIA KT600 og hvis mobo ikke er hullet som en si, er det også galt, fint nok, men du glemmer bare at du er formidler af andres tests. Det næste bliver vel en sortering efter farven på PCI slots og AGP porten.
Hvis du gerne vil rådgive andre, og gerne vil opfattes som en autoritet så hold dine personlige kæpheste for dig selv, for som du nok selv ved er der alt for mange som lægger MEGET stor vægt på hvad diverse GURU'er mener.
Desuden er en chipset-køler jo ikke den eneste støjkilde:
Hvor meget tror du egenlig en PSU med 2 kølere larmer?
Hvor meget tror du egenlig en HD-skuffe med 2 kølere larmer?
Hvor meget tror du egenlig et Kabinet med 2 kølere larmer?
Hvor meget tror du egenlig en CPU med 1 køler larmer?
Hvor meget tror du egenlig et Grafikkort med 1 køler larmer?
og
Hvor meget tror du egenlig de larmer tilsammen?
Så alt i alt Rune - drop det fis og forsøg på at være en lille smule mere objektiv fremover.
Rune skrev Monday den 22 September 2003 kl. 22:16: [ svar | nyeste ]
Vore læsere kan naturligvis købe, hvad de har lyst til, hvilket dog ikke betyder, at vi vil slække på vore krav til kvalitet og funktionalitet her på sitet. Dvs. vi vil ikke anbefale bundkort, som vi af den ene eller anden grund ikke kunne drømme om selv at købe.
Rune skrev Saturday den 11 October 2003 kl. 21:42: [ svar | nyeste ]
Det ser ud til, at Asus A7V600 sandsynligvis takket være ny bios aktuelt har glimrende ydelse, hvorfor Asus nok ville vinde, såfremt ovenstående artikel skulle genskrives (Aopen KT600 tilbyder ligesom Asus huller til high-end køler og er blæserfri, men ydelsen hos Aopen er ringere end hos Asus). Læs mere om aktuelt ydelse på diverse KT600-bundkort her:
WinWiz skrev Saturday den 22 November 2003 kl. 03:33: [ svar | nyeste ]
Er Nforce2 Ultra også hurtigere end KT600 hvis der kun anvendes een ram blok?
Jeg skal samle en billig game PC og tror jeg vil købe 1 x 512 MB RAM så den senere kan opgraderes til 1 GB RAM uden at skulle bruge all ram soklerne (jeg har engang læst at 3 RAM blokke giver ringere ydelse, passer det?)
Rune skrev Saturday den 22 November 2003 kl. 19:27: [ svar | nyeste ]
nForce2 Ultra vinder reelt ikke megen ydelse med dual channel, kun 0-4% (gennemsnit 2%), og er derfor også hurtigere end KT600 med single channel. Se også resultater med nForce2 (både single og dual channel) mod KT600 i denne artikel:
Så en god ide vil være at starte med 1 x 512MB på nForce2 Ultra 400 og senere addere yderligere 1 x 512MB, dette vil slutteligt medføre langt bedre ydelse end KT600 samt i alt 1GB ram (om KT600 eller nForce2 skulle tabe særlig megen ydelse ved f.eks. 3 x 512MB ram har jeg ikke set dokumenteret, så det kan jeg hverken be- eller afkræfte).
0x50c79567.albnxx14.adsl-dhcp.tele.dk skrev Monday den 29 December 2003 kl. 16:30: [ svar | nyeste ]
hej .....
her en nem løsning sæt en 120 mm køller i siden af dit kabinet sæt det antal kølere i som der er plads til og brug variabel stømforsyninger til dem så kan i justere dem alt efter ydelse og støj skal man have pc til at yde skal op i hastighed med dem,skal man bare lave noget der ikke kræver så meget så ned igen,min amd 2500 xp køre 2250 mhz med min 120 mm i siden af mit kabinet ,agp bus er clocket mine ran er clocket alt hvad der kan clockes er clocket uden problem ,og jeg kan have en stille pc og jeg kan have en der larmer som ind i helvede men hvad gør det når den yder og jeg nyder ,og jeg er helt fri for at tænke på huller i mit bundkort ,en 120mm køler er noget biligere end en hi tech køler hilsen amd/Nvidianørd ps : jo mit grafikkort er også clocket..
Rune skrev Thursday den 12 February 2004 kl. 21:07: [ svar | nyeste ]
VIA er åbenbart ikke færdige med Athlon XP endnu, og forventes snarligt at lancere KT880-chipsæt (ej at forveksle med PT880 til P4):
"The newly uncovered VIA KT880 chipset is nothing else, but a chipset for AMD Athlon XP chips with dual-channel memory controller, VIA’s answer to NVIDIA’s high-end nForce2 Ultra 400 offerings that have been on the market for about a year already. Performance of the novelty is not yet clear, but what is essential is that VIA KT880 packs support for more I/O features, such as native Serial ATA-150 controller, than its competitor."
195.47.191.216.ip.tele2adsl.dk skrev Friday den 23 July 2004 kl. 09:32: [ svar | nyeste ]
A7v600 er et lorteboard - det kan jeg tilslutte mig. Jeg fik boardet byttet 3 gange inden jeg fik et der virkede nogenlunde - og det er stadig ustabilt - hold jer langt fra det board
HardwareTidende er en omfattende guide til optimal afvikling af computerspil på PC. Dette kræver viden om hardware såsom grafikkort, cpu'er, ram og meget mere. Du kan læse mere om konceptet bag HardwareTidende her:
Hardwaretidende bliver kun opdateret, når der sker noget nyt og interessant. Skriv endelig til os, hvis der er noget, vi har overset; nyheder modtages gerne.